Nawożenie maliny owocującej na pędach jednorocznych (tzw. jesiennej) w okresie kwitnienia i wyrastania owoców

15 lipca 2018

Nawożenie maliny owocującej na pędach jednorocznych (tzw. jesiennej) w okresie kwitnienia  i wyrastania owoców

 

 

W bieżącej fazie rozwojowej maliny jesiennej, kwitnienia oraz intensywnego wzrostu owoców (fot. 1), należy zastosować dodatkowe nawożenie azotem i potasem. Uzupełnienie tych dwóch podstawowych składników pokarmowych poprawi wyrastanie owoców oraz zapobiegnie ogłodzeniom ujawniającym się na niektórych plantacjach w postaci żółknących i opadających dolnych liści. W okresie przechodzącej fali opadów rekomendowane nawożenie posypowe jest jak najbardziej uzasadnione, gdyż wysiane nawozy mogą być przez deszcz rozpuszczone i wpłukane do ryzosfery.

 

 

fot. 1. Kwitnienie i wyrastanie owoców na malinie owocującej na pędach jednorocznych ( 12.07.2018, okolice Zamościa)

 

 

fot. 2. Wyrastanie owoców na malinie jesiennej (odm. Polana, okolice Lublina 14.07.2018)

 

Proponowane konfiguracje nawożenia doglebowego maliny owocującej na pędach jednorocznych (tzw. jesiennej):

Wariant I:

– Unika Calcium 100 kg na ha

Wariant II:

– Yaraliva Tropicote 100 kg na ha + 75 kg siarczanu potasu (lub 150 kg na ha Patentkali) –. Przy stosowaniu tego rozwiązania saletrę wapniową (Yaraliva Tropicote) należy wysiać oddzielnie z 1-2 dniowym odstępem przed siarczanem potasu – rozdzielenie tych nawozów zapobiegnie bezpośredniemu wiązaniu wapnia przez siarczany i wytrącaniu gipsu.

 

Niekiedy żółkniecie i opadanie dolnych liści zachodzi na plantacjach optymalnie odżywionych – najczęściej jest to efekt niedoboru wilgoci. Sytuacja taka ma miejsce nawet na plantacjach wyposażonych w instalację nawadniającą. Przy tak długotrwałej suszy, wysokich temperaturach i silnych ruchach powietrza dobowa ewapotranspiracja przewyższa ilości wody dostarczone podczas podlewania (fot. 3).

 

 

fot. 3. Żółknięcie i opadanie dolnych liści na plantacji prawidłowo odżywionej z powodu niedoboru wilgoci

 

Zabiegiem zmniejszającym transpirację jest wkomponowanie do zabiegów ochrony nawozu krzemowego:

– Barrier Si-a w dawce 1,5-2,0 litr na ha

Krzem regularnie nanoszony na liście będzie zmniejszał transpirację jak również niwelował stres wywołany niedoborem wody i wysoką temperaturą.

Wielkość owoców, na plantacjach maliny deserowej, można poprawić stosując dokarmianie pozakorzeniowe nawozem:

– Ener-K w dawce 1,5 litr na ha

Nawóz Ener-K zawiera fosfor i potas oraz dodatki organiczne (m.in. manitol) poprawiające wyrastanie owoców oraz ich wygląd (połysk).

Zespół Doradca Jagodowy

 

www.doradcajagodowy.pl

 

 

Scroll Up