LogowanieRejestracja

Borówka po hiszpańsku. Huelva 10-14 kwiecień 2019

15 kwietnia 2019

Borówka po hiszpańsku. Huelva 10-14 kwiecień 2019

 

W dniach 10-14 .04 br. miałem okazję uczestniczyć w wyjeździe do rejonu Huelva w południowej Hiszpanii, do tej pory słynącego  głównie z uprawy truskawki deserowej. W ostatnich latach powierzchnia upraw truskawki w tym rejonie zmniejszyła się z 9 do 6 tyś. hektarów. W miejsce truskawki plantatorzy hiszpańscy zaczęli wprowadzać uprawę borówki wysokiej.

 

Powierzchnia uprawy tego gatunku w Hiszpanii bardzo dynamicznie rośnie. Jeszcze większy wzrost powierzchni uprawy borówki obserwuje się w Maroku, gdzie hiszpańscy plantatorzy przenoszą swoje uprawy ze względu na dostęp do tańszej siły roboczej. W ciągu ostatnich 2 lat powierzchnia upraw borówki wysokiej w Maroku wzrosła o 1,5 tyś. hektarów.

 

Uprawa.

 

W warunkach południowej Hiszpanii borówkę uprawia się pod lekkimi tunelami foliowymi o  szerokości 6,5 metra. W zależności od odmiany i technologii uprawy w takim tunelu mieszczą się 2 albo 3 rzędy borówki. Rośliny uprawia się na typowych dla Hiszpanii, wysokich na 0,5 m zagonach, wypełnionych piaszczystą glebą rodzimą z dodatkiem włókna kokosowego i torfu. Alternatywą dla takiego systemu uprawy jest hydroponika, gdzie borówkę uprawia się w mieszance podłoża kokosowego z torfem, w proporcji mniej więcej pół na pół.

 

 

 

Odmiany.

 

Królują typowe odmiany rejonów południowych (np. Venture, Star, Emerald, Windsor), nie przydatne do uprawy w naszych szerokościach geograficznych.  Odmiany te owocują na tegorocznych przyrostach. Już w pierwszym roku po posadzeniu plantator może liczyć na pierwsze, niewielkie zbiory. W 3-4 roku po posadzeniu z jednego krzewu zbiera się około 4-6 kg owoców. Przy nasadzeniu 4 tyś. roślin na hektar daje to już bardzo dobry plon.

 

 

Borówka po hiszpańsku. Huelva 10-14 kwiecień 2019

 

Nawożenie.

 

Podstawową formą nawożenia borówki wysokiej w Hiszpanii jest fertygacja. Do jej stosowania nie zawsze używa się  specjalistycznych mixerów nawozowych. Niekiedy są to zwykłe, bardzo proste w obsłudze i działaniu dozowniki inżektorowe. Standardem natomiast jest stosowanie węży rozprowadzających wodę i składniki pokarmowe po obu stronach systemu korzeniowego. Jednym z częstszych elementów technologii nawożenia jest stosowanie nawozu NH Delta Ca w dawce 5 l/ ha w odstępach 10-15 dniowych. Regularne stosowanie tego nawozu pozwala zinetnsyfikować rozwój systemu korzeniowego, co korzystnie przekład się na pobieranie składników pokarmowych.

 

 

Opłacalność.

 

Całkowity koszt wyprodukowania 1 kg owoców borówki wysokiej, w warunkach rejonu Huelva, zamyka się w około 2,5 euro. W początkowym okresie zbiorów za 1 kg owoców plantator otrzymywał 8-9 euro. W pełni sezonu cena potrafi spaść do 3 euro. Według plantatorów, średnia cena z całego sezonu jaką otrzymają za 1 kg owoców borówki powinna wynieść około 6 euro. W tej chwili, średnio z krzewu zebrano już około 1 kg owoców. Zakończenie zbiorów przewiduje się na połowę czerwca.

 

 

 

 

Jesteśmy w trakcie przygotowywania materiału filmowego z wyjazdu do Huelvy. Wkrótce udostępnimy go na naszej stronie oraz na naszym kanale YouTube.

Zapraszamy do śledzenia naszej strony.

 

Zespół Doradcy Jagodowego.

 

 

 

 

 

 

 

Borówka po hiszpańsku. Huelva 10-14 kwiecień 2019
Scroll Up