LogowanieRejestracja

Zabiegi wzmacniające mechaniczną wytrzymałość owoców

18 lipca 2019

Zabiegi wzmacniające mechaniczną wytrzymałość owoców

 

 

Zabiegi wzmacniające mechaniczną wytrzymałość owoców

 

W nadchodzących dniach należy spodziewać się powrotu wysokich temperatur. Niektóre prognozy wskazują nawet na możliwość fali upałów, z temperaturą sięgającą lokalnie znacznie powyżej 30⁰ C. Należy pamiętać, iż podawana prognoza dotyczy pomiaru temperatury w cieniu, a zatem rośliny oraz wyeksponowane owoce będą narażone na działanie temperatur rzędu 35-40⁰C. W takich temperaturach łatwo dochodzi do uszkodzeń termicznych owoców. Należy pamiętać, iż w temperaturach powyżej 35⁰C roślina przestaje funkcjonować produktywnie, gdyż całą wytworzoną energię przekierowuje na obronę przed przegrzaniem.

 

Zabiegi wzmacniające odporność owoców na oparzenia słoneczne:

 

1. Zabieg nawozem krzemowym – krzem jest pierwiastkiem niwelującym stres oksydacyjny jak również wzmacniającym mechanicznie powierzchnię liści i owoców.

Nawóz krzemowy należy dobrać w zależności od aktualnych potrzeb:

 

  • Barrier Si-Ca w dawce 1,5 – 2,5 litr/500-750 litr wody lub
  • Potasil plus krzem 2-3 litr/500-750 litr wody lub
  • YaraVita Actisil 0,5-1,0 litr/500-750 litr wody

 

 

2. Zabieg nawozem wapniowym – wapń jest jednym z najważniejszych pierwiastków łagodzących stres wewnątrzkomórkowy. Pierwiastek ten wzmacnia również struktury ligninowe ściany komórkowej, przez co poprawia jędrność i trwałość owoców.

Nawóz wapniowy należy dobrać w zależności od aktualnych potrzeb:

 

  • AminoQuelant Ca w dawce 2 litr/500 -750 litr wody (zabieg wykonać w przypadku jednoczesnej konieczności pobudzenia produktywności roślin) lub
  • Wapno mix Micro 2-3 litr/500-750 litr wody lub Stopit 5 litr/500-600 litr wody (zabieg wykonać w konieczności natychmiastowej poprawy jędrności owoców) lub
  • ASX CaTS 5 litr/500-750 litr wody (zabieg wykonać w konieczności jednoczesnego uzupełnienia siarki w roślinach)

 

Powyższe nawozy wapniowe oraz krzemowe można łączyć z innymi agrochemikaliami zgodnie z ogólnymi zasadami.

W trakcie upałów należy również bardzo precyzyjnie prowadzić podlewanie i fertygacjię – zagadnieniom tym zostanie poświęcony oddzielny komunikat.

 

 

 

 

Zabiegi wzmacniające mechaniczną wytrzymałość owoców
Scroll Up