LogowanieRejestracja

Biostymulacja truskawki po fali przymrozków; 16.04.2019

16 kwietnia 2019

Biostymulacja truskawki po fali przymrozków; 16.04.2019

Ostatniej nocy w całej Polsce kolejny raz odnotowano przymrozki – miejscami bardzo silne. Tym razem największe spadki temperatury wystąpiły w rejonie Grójeckim – tu w niektórych gospodarstwach przy gruncie temperatura spadała do -6°C. Podobnie było w centralnej i wschodniej Polsce: w okolicach Łodzi i Lublina termometry pokazały – 5°C.

 

 

Biostymulacja truskawki po fali przymrozków; 16.04.2019

Przy tak silnych spadkach temperatury należy się spodziewać uszkodzenia kwiatów dotykających osłon (głownie folii) jak również uszkodzenia górnych partii korony u odmian późnych i nie okrytych włókniną. Podobna sytuacja miała miejsce wiosną 2016 a efektem była deformacja owoców u odmian ciepłolubnych (np. Asi, Roksany).

Aby zniwelować u roślin efekt przechłodzenia i wyprowadzić je z silnego stresu oksydacyjnego należy wykonać serię zabiegów biostymulujących.

 

To co widzisz stanowi tylko niewielki fragment dostępnego artykułu. Możesz już teraz wykupić dostęp do całości klikając w przycisk poniżej.

Dodaj do koszyka

Formularz zamówienia

NazwaPrzelew
Dostęp do treści artykułu98.40 zł
Anuluj

Skorzystaj także z oferty dostępu całosezonowego do wszystkich artykułów w sekcji Truskawka. Kliknij w przycisk!

Dodaj do koszyka

Formularz zamówienia

NazwaPrzelew
Dostęp do sekcji Truskawka799.50 zł
Anuluj

 

Zespół Doradcy Jagodowego

 

 

 

 

 

 

 

Biostymulacja truskawki po fali przymrozków; 16.04.2019
Scroll Up