LogowanieRejestracja

Hiszpańska technologia uprawy truskawki, Huelva 2019

14 kwietnia 2019

Hiszpańska technologia uprawy truskawki, Huelva 2019

 

W dniach 10-14 .04 br. miałem okazję uczestniczyć w wyjeździe do rejonu Huelva w południowej Hiszpanii, słynącego z uprawy truskawki deserowej.  To właśnie truskawka z tego rejonu gości w marketach w całej Europie, w tym i w Polsce.

 

Celem wyjazdu było poznanie nowości technologicznych, które warto by było zaadoptować do polskich warunków uprawy, głównie pod kątem  poprawy wydajności i  jakości pozbiorczej owoców. Hiszpańskie truskawki słyną z dobrej trwałości w obrocie. Niemniej jednak chcieliśmy również przekonać się czy:

  • ten rok wiąże się z dużym potencjałem plonotwórczym w Hiszpanii;
  • jak bieżące warunki pogodowe wpływają na ten sezon;
  • czy nie będziemy mieli powtórki  z ubiegłego roku, gdzie truskawka hiszpańska nałożyła się na polskie zbiory, co spowodowało problemy ze sprzedażą polskich owoców deserowych.

 

Sposób uprawy.

Całość upraw znajduje się tu pod osłonami foliowymi. Są to charakterystyczne dla Hiszpanii tunele o szerokości 6,5 m i lekkiej konstrukcji. W warunkach Hiszpanii truskawkę uprawia się na glebie typowo piaszczystej. Dzięki temu uzyskuje się bardzo dobre wyniki zdrowotności systemu korzeniowego. Kolejnym standardem w Hiszpanii jest uprawa na wysokich, 50 cm wałach z reguły z jednym wężem nawadniającym, co zdaniem miejscowych plantatorów w zupełności wystarcza.

 

 

 

Truskawkę sadzi się dość gęsto , ok. 60 tyś. roślin/ ha. W tej chwili, ze względu na specyficzne warunki pogodowe (relatywnie wysokie temperatury i bardzo mała wilgotność powietrza) pomimo takiego zagęszczenia roślin praktycznie nie ma problemów w ochronie przed szarą pleśnią. Problem stanowi natomiast antraknoza.

 

Odmiany.

 

Praktycznie w całym rejonie Huelva liczą się trzy odmiany: Fortuna, Rosiera i Savana. Są to typowe odmiany ciepłolubne, w naszych warunkach klimatycznych zupełnie nieprzydatne. Odmiany o bardzo dużej wydajności oraz o bardzo dobrej jakości  owoców. W zależności od długości zbiorów z jednej rośliny plantator pozyskuje 1-1,5 kg owoców handlowych.

 

 

 

Nawożenie.

 

W Hiszpanii bardzo duży nacisk kładzie się na biostymulację ryzosfery. Jest to jak najbardziej wytłumaczalne, gdyż truskawkę uprawia się co roku w tych samych miejscach, na glebie piaszczystej, która wymaga intensywnego nawożenia. W ogromnych ilościach stosuje się tu kwasy humusowe oraz aminokwasy dokorzeniowe. Dokarmianie pozakorzeniowe jest w warunkach Hiszpanii mocno ograniczone ze względu na specyfikę klimatu, czyli wysokie temperatury i małą wilgotność. Plantatorzy starają się wprowadzić wszystkie potrzebne składniki do ryzosfery w formie fertygacji. Ze względów ekonomicznych przy przygotowywaniu pożywki bazują głównie na nawozach jedno- i dwuskładnikowych. Dolistnie stosują przeważnie tylko zabiegi ochronne aby nie powodować fitotoksyczności na liściach.

 

Dokorzeniowe stosowanie nawozu NH Delta Ca .

 

W Hiszpanii, tak jak w Polsce, jednym z głównych problemów jest właściwe zaopatrzenie roślin i owoców w wapń. Wapń to jedyny pierwiastek w Hiszpanii, który jest stosowany pozakorzeniowo między innymi w postaci preparatu Biocal. Bardzo dużą uwagę przykłada się także do dokorzeniowego suplementowania tego składnika. Oprócz  regularnych dawek saletry wapniowej wprowadza się również inne alternatywne nawozy, takie jak np NH Delta Ca. Nawóz ten stymuluje rozwój systemu korzeniowego, co pośrednio przekłada się na efektywniejszą absorpcję wapnia, mikroelementów jak i pozostałych składników pokarmowych. Rozwiązaniu temu należy się bliżej przyjrzeć. Być może uda się je również wykorzystać w warunkach Polski.

 

Zbiory.

 

Pogoda w tym roku w Hiszpanii jest bardzo zmienna, z bardzo dużymi skokami temperatury. Po silnych ochłodzeniach następują gwałtowne wzrosty temperatury, nawet do 30 C w ciągu dnia. Mimo to hiszpańscy plantatorzy nie przewidują opóźnienia zakończenia zbiorów truskawki w tym roku. Obecnie w rejonie Huelva mamy połowę zbiorów. Zakończenia zbiorów należy spodziewać się około 5-10 maja. Biorąc pod uwagę warunki klimatyczne panujące w Polsce w tym roku, ryzyko nałożenia się plonowania naszej rodzimej truskawki z hiszpańską jest raczej niewielkie.

 

 

 

Przygotowanie do sprzedaży i rynki zbytu.

 

Hiszpanie mają bardzo dobrze zorganizowany system zbioru, szybkiego szokowego schładzania owoców oraz perfekcyjnego sortowania. Miałem okazję odwiedzić jedną z hal sortowania owoców, należącą do grupy plantatorów truskawki, gdzie owoce były bardzo precyzyjnie kalibrowane oraz układane i przygotowywane do sprzedaży. Owoce te w tej chwili najczęściej jadą do marketów Niemiec, Wielkiej Brytanii, Szwajcarii i Skandynawii. Zdaniem Hiszpanów są to obecnie najlepsze rynki pod względem cenowym. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest łączenie owoców różnych gatunków, np. 500 g truskawki i po 125 g borówki i maliny. Zestawy takie wysyłane są do Szwajcarii, gdzie dla klienta detalicznego osiągają cenę kilkanaście euro.

 

 

Opłacalność.

 

W początkowych okresach zbiorów ceny hiszpańskiej  truskawki dochodziły do 5 euro/ kg. W tej chwili cena spadła do około 2-2,5 euro/kg. Plantatorzy liczą się z możliwością spadku ceny nawet poniżej 1 euro. Całkowity koszt wyprodukowania 1kg owoców w warunkach hiszpańskich to około 0,8-0,9 euro. Natomiast średnia cena za jeden kilogram truskawki, jaką plantatorzy spodziewają się uzyskać w ciągu całego sezonu, to około 1,5-1,6  euro. A zatem zysk z kilograma to około 0,6-0,8 euro za kg. Biorąc pod uwagę wysokość plonu, jaki Hiszpanie są w stanie uzyskać z tych upraw, czyli 60-90 ton z ha , opłacalność uprawy truskawki w Hiszpanii jest zupełnie inna niż w warunkach Polski.

 

 

 

Przyszłość.

 

W rejonie Huelvy na dzień dzisiejszy uprawia się 6 tyś. hektarów truskawki deserowej. Okazuje się, że powierzchnia truskawki w tym rejonie dynamicznie spada.  W ciągu kilku lat zmniejszyła się o 3 tyś. hektarów na korzyść innych gatunków jagodowych, głównie borówki wysokiej i maliny. Wszyscy są zgodni, że powierzchnia uprawy truskawki raczej nie będzie wzrastać. Tych 6 tyś. hektarów pozwala Hiszpanom z jednej strony dobrze zagospodarować owoc,  a z drugiej strony nie powoduje skokowego spadku ceny. Takie sytuacje miały miejsce w poprzednich latach, gdy powierzchnia upraw była znacznie większa. Jest to poziom opłacalny zarówno dla plantatorów jak i odbiorców. Dalsza specjalizacja upraw pójdzie w kierunku zwiększenia wydajności oraz poprawy jakości owoców. Hiszpańscy plantatorzy tak jak i polscy mają problem z siła roboczą. Brakuje osób chętnych do zbioru truskawki. W tej chwili bazują na pracownikach z Rumunii, Bułgarii oraz Maroka. Wszyscy zgodnie twierdzą, że potencjał upraw byłby zdecydowania większy gdyby nie problemy ze znalezieniem osób do zbiorów.

 

Hiszpańska technologia uprawy truskawki, Huelva 2019

 

Jesteśmy w trakcie przygotowywania materiału filmowego z wyjazdu do Huelvy . Wkrótce udostępnimy go na naszej stronie i na naszym kanale YouTube.

Zapraszamy do śledzenia naszej strony.

 

Zespół Doradcy Jagodowego

 

 

 

 

Hiszpańska technologia uprawy truskawki, Huelva 2019
Scroll Up